::budak kecil n api neraka::Perlu utk dibaca!!!!!

Seorang budak menangis ketika melihat unggun api yang sedang marak menyala.Khalifah Harun al-Rasyid bertanya kepadanya kenapa dia menangis.
Budak itu menjawab : "Aku takutkan api neraka".
Khalifah yang adil itu memujuk : "Anak kecil sepertimu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka".
Namun,apakah jawapan budak itu? katanya : "ak lihat ketika orang menyalakan api, mereka akan masukkan ranting-ranting kecil dahulu. Setelah ranting kecil terbakar, barulah dimasukkan kayu-kayu yang besar.Aku takut hal yang sama berlaku di dalam neraka kelak.Ak umpama kayu kecil itukah????
Mendengar jawapan itu,khalifah turut menangis.......

Pengajaran : apabila rasa takutkan Allah berada dlm hati,semua yang dilihat akan memberi pengajaran dan hikmah.Yang dilihat biasa oleh kebanyakan manusia,dilihat luar biasa oleh orang yang takutkan Allah lantas menghalang mereka melakukan maksiat dan dosa.Namun,apa yg teradi sekarang,x ramai yang takutkan Allah,malah ramai yg melupakan nikmat serta kasih syg Pencipta kita itu..mn x nya,cuba kita tngok kes gugur n buang anak..tu stu contoh manusia zmn skrg ramai melupakn Pencipta nya...tiada lain yang layak kita takot melainkan Allah s.w.t....nauzubillah hi min za lik..moga kita sntiasa disinari cahaya rahmat Nya~~

renung2 kan dan selamat beramal~~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...