treat

assalamualaikum teman~~


memang lumrah. people will treat someone better when she/he feel like want / like or when they need something from us. nk tegur ? haha. x mgkin kot. now i know. know.


but she/he will ignore someone when she/he feel like didn't want or nothing can be obtained from us. 


kan kan. lumrah semulajadi manusia. so just face it. 


n ak cuba belajar utk treat anybody fair and square. 


it just like hukum karma.erk.terima seadanya. 



i wish i can smile even i was in trouble but sometimes i cant. 

5 Jam berhibernate

assalamualaikum teman~~

setelah 7 jam berhempas pulas. 

ak selesaikan semua kerja tertangguh basuh pakaian bertimbun. 

dan ak hibernate.

ak hibernate.

 ak hibernate.

 ak hibernate lagi.

subhanallah. ak tido 5 jam. 

kerana kami ni pelajar cemerlang, mlm ni ada la lagi discussion on subject KPD.

tapi ak dah TERhibernate selama 5 jam.

apabila sedar terus solat n cepat2 trun join discussion tersebut.huh.

maaf kawan2 ak terhibernate 5 jam. ak x sengaja k~

ak tau some of us msti letih kan~ 

now ak sambung k mmndangkan mmg bnyk komponen lagi yg ada yg kena buat. 

2 jam (nihongo) + 7 jam (biochem) + 5 jam (hibernate) = 14 jam utk hari ni.

another 10 hour?? heee..hopefully it beneficial for me.

7 jam utk BIOCHEMISTRY

assalamualaikum teman~~


hasil selama 7 jam hari ni...


ni pon sama...nasib baik ada teknologi.kalo x tertungging-tungging ak n da grup mmber memplot graf ni..

7 jam menghadap biochem yang sgt disayangi ni...

entah apa nk jadi lepas ni..

nasib x dak final so that ak x pyh nk merapu dlm final..

merapu je time test nnti...

n yg paling nasib baik report minggu ni adalah report berkumpulan..

coz sblum ni adalah INDIVIDUAL..

yg ni kalo nk wat individu means mmg copy paste grup member pnya je la..

sgt bnyk graf yg harus di plot n rasa x terdaya diri kami ni.

ok.ak nk stop setelah 7 jam ni.7 jam k..

pesan dr nidzam:sila berehat kalo letih supaya anda x black out.black out menas badan anda membalas dendam kerana anda mengabaikan keperluannya.ok.salam syg~

wajah, tangan dan bahu

assalamualaikum teman~~

tika wajah ini penat memikirkan dunia, 
maka berwuduklah.
tika tangan ini letih menggapai cita-cita, 
maka berdoalah. 
tika bahu x kuasa memikul amanah, 
maka bersujudlah.

Ikhlaskan semuanya dan dekatkan lah dengan Allah.
agar tunduk di saat yang lain angkuh... 
agar teguh disaat yang lain runtuh...
agar tegar di saat yang lain terlempar...


.undefined.he's really likes cat.

source:ummi

1433 H

assalamualaikum teman~~

tahun baru lagi..dong dang dong dang bunyi mercun. ada ke? mesti ramai x caye kan. sbb mmg x de pon org buat camtu kat Malaysia ni. kat negara lain x tau la kot ada yg main mercun bila awal muharram ceni. Alhamdulillah berjaya baca doa awal and akhir tahun ngan housemate td then terus solat maghrib berjemaah. alhamdulillah. satu kejayaan sebenarnya. even, walau ianya hanya kecil di mata manusia lain tapi mgkin ia amat bermakna utk kami TOP UP diri kami dengan ibadat kepada Allah S.W.T.insyaallah. 


lepas maghrib td

anik msg : kakak, umi tanya da baca doa belom? kalo dok lagi g laluh la..
ak reply  : dah. baru lepas. rindu rumoh. 

hmm..TQ umi masih ingat kakak. walaupun msti umi abah kat umah pon sibuk2 ngan adik2, nk baca doa awal n akhir tahun then baca yassin tp masih ingt nk msg tnya kakak. sgt terharu. TQ umi, abah. syg sgt2. umi ngan abah~

pacat

assalamualaikum teman~~

anda kenal pacat ? anda takut pacat ? guys mayb not and some gurls yes super duper afraid of pacat. bukan tu saje tapi mgkin geli ngan pacat. mungkin anda risau pacat akan merayap ke seluruh badan and masuk ke tempat2 yang x sepatutnya and suck of ur blood. ohh... 

ak kemarin ada field trip ke sungkai. yes sungkai. then kaitan ngan pacat? ok, one of the activity is kami ber'jungle trekking'. tujuan nk berjungle tracking tu adalah utk detect the presence of any animals in the jungle. to see the trap leave by the animals. to see some jejak2 makanan, tempat permainan bntg2 hutan ni. n to observe the presence of plants in the jungle. but i think objective x tersampai sbb sume org mcm berlari2 di dalam utan tu supaya Pacat x naik kat kaki. 

tu pon after all my classmate had use many ways in avoiding the pacat. some using the ridsect. some taking and diluting the 'tembakau' in the water and applied it to the skin of feet and 'betis'. using insect repellent. wore the long socks and put the feet of trousers in the socks. and ada juga yg guna garam. see a lot of resolving ways. but  me i did not applied anything. as the results ak kena gigit by 4 leeches. and yg paling efficient ialah guna diluting of tembakau..mmg pacat akan naik but then it wont sucks ur blood and get down to the ground. so after this, u guys can try it. 

biar la...leech tu pon makhluk Allah jgk..bg dye rezeki skit..bukan slalu dapat darah manusia.hahahaha..

do u see the leech ? 

u see the full leech? it's really full with blood. 

the fact is. pacat akan jatuh sendiri bila dye dah kenyang and pendarahan pon akan berhenti. kalo kita tarik dye masa dye tgh sucking and x full lagi pendarahan akan continuously and susah nk berenti. some friends face it.

p/s : apa2 pon kena usaha utk mengelakkan kemudaratan diri. mcm ak. i'm doing nothing and ak digigit pacat. 
yang kedua dngr ckp dr. dr da ckp sila prepare sbb pacat banyak.yes mmg pacat banyak. 
my observation is done. n i'm wrong~

contact lens

assalamualaikum teman~~

tgh berkira-kira nk beli contact lens gantikan spectacles yg x pernah ak pakai tu. walaupun dah ketara kerabunan nye tapi gigih x mo guna spectacles. 

masih terpk2 ag ni nk beli ke x. nak mmg nak. tp bila pk side effect nye plak risau jgk ak. knape knape ? uncle ak pakai ok2 je smpai skrg. ak isau kalo g BBQ kang dye cair dlm mata n it can cause of blind. banyak warna bnyk corak sehingga rambang mata ku nk pilih satu. korang nk tngok warna dye? 



hah tu dia. tngok tngok  cntik kah ? entah la nk cuba ke x ni...tolong tolong bagi ak pendapat perlu ke ak amik mn2 drpd ni. 

1st edition of mihun goreng

assalamualaikum teman~~

salam sejahtera juga kepada semua disebabkan oleh i sgt2 busy sekarang ni walaupon masih smpat ronggeng2 singgah fb dan sebagainya maka x terupdate la blog i ni...tambahan pula xde modal sgt nk merapu disini. kalo setakat nk ckp ak rindu kamu.ak nk balik rumah mesti semua org dah boring kan kan. 

ok stop.jangan merapu banyak2.tajuk ari ni 1st time ak wat mihun goreng we.ahahah.b4 ni mkn yg umi buat and family wat jer.teruk kan anak pompuan ni. anak sulung lak tu. entah la.ak mmg x suka nk wat mihun goreng compared to kuew tiaw n mee goreng. sangat we..n ari ni.

ari ni bila ak dah lapaw sgt balik kelas kol 10 malam. gigih mandi n smayang isyak cepat2. trun bawah n prepare nk masak weyh. gerr... dah mcm suri rumah kan kan. then ak try la nk wat mihun goreng. ok guys mihun goreng versi ak 

bawang putih
bawang merah
frankfurter 
fish cake
egg
cili/cabai melaka
mihun direndam dalam air nk bagi dye lembut ckit.

ak dengan kompiden nye msukkan bahan2 yg ak dah grind dlm kuali n last skali masukkan mihun. yes. it is mihun n it feel just nice. waa..berjaya n perut pun da kenyang. becoz i cook more, i had save some to my partner Hilda~letak dalam tupperware bwh tudung saji n said "Hilda, esok makan". oh gosh betapa i rajin nyer memasak.

that's it. setakat ini sahaja. saje nk cite kejayaan membuat mihun goreng. ok bai. smbung study baca nota esok ujian kuiz lagi. 


p/s : xde pict mihun goreng to show. becoz sume da msuk peyot when i just thinking of abadikan dye dalam belog ini. hahahah

just a sec

assalamualaikum teman~~

tetiba jantung saya berdegup kencang.

she's take somting from me.

and i omost loose it. damn. 

just remember one thing in our life 


sebagaimana kita menerima rahmat Allah setiap hari begitu juga kita harus memberi rahmat pada org lain dengan doa kita dan bukan mencari kesalahan dan kebencian. jika kita beri kebencian, itu yg kita akan dapat balik. 


rare*mixing feeling*

which one do u prefer?

assalamualaikum teman~~


or 



which one do u prefer?? 

which one most beautiful?

which one more interesting??


**it's abstract just like the feelings**sigh!!

laugh



assalamualaikum teman~

we can find 100 people to laugh along ~
but how many to be with us when we need them. when we need some strength from them  **laugh** there we noe all. cheers and always remember Allah is always by your side. sigh.***

11/11/11 shocked

assalamualaikum teman~~

of course ANNIVERSARY UMI n ABAH yang ke 22

pang pang pang!!!

bunyi mercun celebrate them.ahaa


kemudian hari tu ak merajinkan diri lak pergi kenduri perkahwinan adik ipar mak cik ak iaitu adik kepada bapak sedara ak. fuhh..2 pasangan sekali kenduri tapi bukan la dua2 kawen..sorg kawen sorg ag menyambut menantu dah pon..so, kalo nk tngok perbezaan dua beradik ni ada la bezanya. si adik yang kawen pada hari kejadian sgt la hotnya dengan pakaian pengantin yang meleret2 perlu ada si kecil pengangkat kain la plak kan. n compared to abg nye n his wife sgt la simple pakaian pon warna pink muda2 baju kurung2 moden2 ckit gtu la. tambahan pula [amboih penanda wacana terbaik pnya] mak cik ak ckp wife pada si abang ni alim sikit. tu pon jadi perbualan mak cik mak cik mulut becok kat kenduri tu kan kan. mesti ada la tu.ahakzz

on that day jugak cik ngah a.k.a my another mak cik tnya ak dah ada special fren ke belom? ask me to find now and cepat2 kawen. OMG. that's outside my planning ag. aha.tpu.ak tipu kan kan. tp betol ak x kapel pom lagi. mgkin mgkin la sbb ak kan anak sedara pertama in the family so everybody just waiting for me to celebrate and making a big big feast. aahaha. kalo ada org seponser ak pnya wedding kan bagus kan kan. my FH [yg masih unknown k,jgn silap tafsir] agak2 mesti akan tarik nafas lega. after that, terus la ak dok terpk aduhai susah nye mcm mn ni. nk kena cari dah ke..mcm sng kan nk cari cari calon ni kan. mmg umur sekarang ni orang sume sibok2 tanya kan. they are caring about us.ahahah.nasihat ak buat kawan2 jgk~especially housemate ak.ahahahah..sbb kita x leh nk tutup mulut orang yang suka bertanya itu ini ini. 

apa2 pom usaha yang perlu kita ada sekarang ni di usia sekarang ni adalah berdoa mintak dengan Allah semoga dikurniakan seorang lelaki/suami yang boleh memimpin kita menuju syurga~yang mana boleh beri/ingatkan kita dengan kewajipan dunia serta Akhirat yang paling penting.~yang menghargai kita~dan yang betol2 kahwin kerana sunnah Rasulullah S.A.W...Insyaallah. kerana Umi ckp PERNIKAHAN ITU BUKAN SATU PERJUDIAN. 

sekian wassalam. 

esok sabtu

assalamualaikum teman~~


esok hari sabtu hari ni hari jumaat..
xsukanyer ak ari sabtu esok..
kalo sabtu lain ak suka je...

motif ak???esok balik TM dah...
xsuka la~
tunggu la ak siapkan semua esaimen dulu..
tunggu ak smpai puas hati + gemok dok umah dulu..

melampau kan ak..kan kan..

wawawa..mcm2 mn pom esok akan tetap sabtu..
korang da packing mao balik U?ak?kompem la belom lagi.lek lu..

raya haji 1432H

assalamualaikum teman~~

salam aidiladha.

buat semua.

jom semua pakat2 g daftar pergi haji kat Tabung Haji~


p/s:bersyukur dpt beraya di rumah
adikku x beraya dirumah sbb exam raya ke3.xde tiket nk balik.

makan 1

assalamualaikum teman~~

yg ni ak layan 


nasi kandar mamak weyh.tp ni hilda pnya pinggan ak pnya tukar je sayur kacang tu ngan sayur kubis. ahahahaa..mamak o mamak.sodep.setengah org x layan mamak weyh.tp sedap weyh.


roti jala homemade weyh.ok ni hidangan pinggan ak..comey kan ak susun.mula2 ak amik 5 keping weyh.as ckp ak tamak takot x smpat.padahal ak saje sbb nk snap pict jek..keh3x..tapi mmg ak mkn lebih 5 kot. sodap.nk balik try wat kat umah lak.

ingt nk p anta kat sweety jgk tp x cukup roti jala nyer.lenkali le kitorang wat lagi kitorang anta kat umah sweety.

hokey.

kini dan dulu

assalamualaikum teman~~

kini kan ak ak ak ak selalu touching. 

touching apa? ak rindu rindu sgt umi ngan abah ak.

dulu ak x pernah rasa mcm ni..even ak dok kat matrik, dok hostel since form 1-5 pom ak x pernah rindu umi abah mcm ni..

apa yg ak rasa skrg nk balik peluk cium umi abah.

rindu sgt umi..

n paling rindu abah...

umi ak boleh ckp umi kakak rindu umi..

abah?haiya.jarang ak boleh cakap mcm tu..nape ye?

entah. ak pom x paham..

abah abah..rindu abah..

makin tua ni makin kuat rasa rindu umi abah bila dok jauh..

berbeza kan dulu dan kini..


p/s :: mungkin korang da boring kan baca post ak kan..bila entry rindu umah. bila another entry rindu umah lagi..huahhaauahuahau...sodeh den.baca la yer kalo korang rajin.pastu text ak ckp sbr ye Ain,nk balik raya Aji x lama dah.ahhahaa..

kak tih

assalamualaikum teman~~


tngok.i kan pemalas.eh eh bukan.

 i rajin cume i x smpat nk wat comel2 lagi

i cuma smpat wat ni je. sbb i da pandai guna snipping tool.

 org lain dah lama tau ak bru terhegeh2 yer.

 so terlintas dlm kepala.

x pe la.kita snip je la.ngee~sowi ye kak tih syg, ni je termmpu setakat ni.ngeh3x.

kak tih ::: happy birthday

wish wish 

moga kak tih sihat happy slalu di taman happy.

moga kak tih slmt menghabiskan fyp dengan cemerlang, gemilang terbilang

moga bertemu jodoh baik2 dan cepat2 (supaya turn adik2 pon cepat jgk)

hahahha...

next semoga menjadi guru biology bitara yg hebat 

n bnyk2 lagi yg x terluah dgn kata2.

btw happy 22nd year sweety

bubar + reform





assalamualaikum.

MT + rexco sesi 2010/2011 

suweet x kami ? 

sume ikot tema kan. kan. biru. 


dr belakang belah kiri : ak, kak kinah, kak tih, mas, kak emi, kak suzi 

dr deoan belah kiri : kak ecah, kak na, dr haniza, dr husni, abg long n kak mira. 

i tetap syg u olss smpai bila2 k. 

ketat2 gtu. 

THEN, NEXT 

MT + rexco sesi 2011/2012


depan dr kiri : ak, as, dr haniza, dr husni, masd, indah.

belakang dr kiri : fana, ezza, suha, zana, hilda, yen, atyn, dila, ayu n izzah 

hope we can work together demi RAS terchenta 

ketat2.

bubar

assalamualaikum teman~~

malam ni akan dibubarkan pucuk pimpinan RAS 2010/2011

i'm gonna mis them. miss this family.

setahun ak bersama mereka.banyak ak belajar.

utk kali ini insyaallah berakhirlah tanggungjawab ak sbg exco sukan dan rekreasi.

hopefully i had contribute a lot utk RAS.

n RAS will never lost from my heart.

love.love.love.

gunung lang II

assalamualaikum teman~~










1st field trip at gunung lang. kalo diberi peluang utk pergi lagi ak mao pergi.

sungguh nyaman aman damai ku rasa di sana.

tq pada bella,n kawan2 : sources of the pict.

n dr : kalo perlu LA ke,pembantu ke, apa2 ke,

 utk ke field trip ni sem depan i willing to be there. so please contact me.ahakzz..

men sedap2 ati ak je kan kan. 

x kisah le.

yes sy rindu mereka



assalamualaikum teman~~

sy rindu nk ber round table ngan mereka. 

sy rasa lama nyer kita x jmpa.

sy rindu jgk nk gelak ketawa ngan mereka. 

sy rindu nk bertepuk tampar ngan mereka.

sy rindu nk busy sana sini handling program ngan mereka.

akak2 bila kita nk round table??

sem ni x de round table lagi. 

kak suzi, kak tih, kak emi, kak na, kak cah, kak hasni. 

sy rasa sy syg sgt kakak2 semua. 

kalo x caya cuba tnya indah, ayu, mas, hilda n as~

rindu syg cinta kamu semua. 


sy bersyukur sbb dpt kenal sume kakak2.u ol taught me lots. lot of things. sekian. salam sayang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...