=jangan berkata kalaulah=


assalamualaikum teman~~


Hadis Sahih Muslim, drpd Abu Hurairah r.a, katanya Rasulullah bersabda :

Org Mukmin yg kuat adalah lebih baik dan lebih dikasihi Allah drpd org Mukmin yg lemah.Masing-masing ada mempunyai kebaikan. Bersungguh-sungguhlah mengerjakan sesuatu yg berguna (di dunia dan di akhirat) : Dan Hendaklah selalu meminta pertolongan drpd Allah dan jgn berasa lemah, yakni putus harapan atau merasa hampa. Jika engkau ditimpa sesuatu janganlah berkata "KALAULAH AK BERBBUAT DEMIKIAN TENTU AKAN JADI BEGINI DAN BEGITU" : akan tetapi katakanlah "TAQDIR ALLAH, dan ALLAH BERBUAT SEHENDAK-NYA". Sesungguhnya perkataan "KALAULAH" hanya membukakan jalan bg syaitan utk berbuat sesuatu..

renung2 kan dan selamat beramal =)

=terguris=

assalamualaikum teman~~

kenapa??
sedikit terguris...

sy sedikit EMO....

sy terlalu EMO kah???

knp sy kena EMO,perlu kah EMO ??

apakah EMO ???????

sy terguris kah??
kt mn??

hati,perasaan,usus,brain,kidney???

terguris dgn perbuatan @ kata2 yg ibarat pedang??

sy ALONE kah??

sy xda KWN kah???
aik....sy pom pndai terasa kah??


sy sensitif kah???

.....................................


=(

=dOOr n Me=

assalamualaikum teman~~

ni 1st time ak da rosakkan harta bnda UPSI specificnye lagi KHAR....korang taU kenaPa????pntu Bilik terkUnci Time ak ngah berendam....n sepatutnye lps ak berendam ni ak nk kena g pogram induksi Ras...mn x kalutnyer???ahahaah....ak pom ape lagi..sume pintu bilik Housemate,ak ketok..

"tolong!!!mai bukak pntu bilik ku!!!!!"

gegar stu KHAr ni kot???oh tidak [ain najwa menipu ye disitu...di+ plak dgn ketiadaan Rumateku fifi itu....hui3x...Rumate ak lak balik kg JOHOR tut...jauh siooottt......huahuahuahau....ak izinkan hilda menendang pntu bilik ak..namun x de pe yg tjadi...just longgar ckit je...terbukak nye idak..nasib la ak merempat ujung minggu ni kt umah member2x...pinjam itu...borrow ini..mcm2 ak xde...even my fond,pen sebatang pom x dak...nasib baik ada bsuh bju pg tu.....ada gak la bju ak nk pakai..ahahaha..kalo x dak cmna???apa dah..pinjam jgk la....

hui3x...ujung mggu yg sgt2 ntah hape2x... hui3x....n ak boleyh msuk bilik bila rumate ak balik cni...dlm kol 12 lbeyh mlm isnin...huhuhuhu....

pg td ada ORANG kol.....huhuhuhu..yg buat ak buntu....tercerita psl pintu ku yg terkunci...sbb nye dye kata da kol ak ujung mggu lps....tp ak x angkat..TERCERITA k..bukan buat2 nk cite..ahahaa..ayat x bley blah ye di situ...dye dok gelak la kat ak...hampeh pnya budak ni...oppsss..terckp BUDAK k.....awk da bsr bukan BUDAK ye...ahahhahahaha......[geli ak dgn statement ini] tp nk jgk tulis....

ptg ni lak...ak abes kls kol 1....terus balik umah....loading cite ILUSI n ak menonton la keseorangan....
sdg cerita ni nk ending da....ak pom sleepy lah.iingt leyh je terus tdo kan...tetiba....

"assalamualaikum!!!!!!"

ak pa ag???kalot seribu batu lah....bak kata ak,mcm gajah kalut..ahahha....ngan bilik yg tunggang langgang sbb bru angkat kain x lipat ag....sumbat mcm tin sardin dlm wardrobe...ohhooo....pintu bilik ak da elok dah...boley kunci...n x risau ag nk tnggl kan laptop n brg2 dlm bilik..OK...terima kasih Kak laili sbb tolom report kan...ehehhehe

lebey kurang cenggini la pintu ak tu..p ni pak cik google pnya pintu...

harap2 lps ni xde la tnggl kunci dlm bilik ag...tp act,bukan slh sy k...pintu ni da rosak...lock dye x terkeluar even kita da bukak ngan kunci....then,bila angin kuat..tmbh2 ag kt khar yg mcm tepi pntai ni..pintu tertutup ngan sndiri lah...

anyway,sume da selesai..pntu da lyh kunci...alhamdulillah....sy berjanji x kn merosakkan harta bnda awam lagi ok....nasib baik abg yg repair td x tnya mcm2....huiiisshhhh

=so long=

assalamualaikum teman~~

oh...da lama ak x update blog nih...makin berhabuk ngan bunyi lagu yg slow2x...
kalo org lalu pom msti x mao singgah kan..eheheh...never mind...
now,da masuk mnggu ke 3 kat Upsi utk sem 3 nih..
mcm2 da terjadi..n mcm2 esaimen da terbuat...uppps....terbuat kah??
ter'dapat'????ahahaha.....da 3 mnggu ni...makin hari makin busy..
sbb tu update blog pom da kurang....boley cayakah disitu??
ehehhehe....

hmmm....bnyk subjek yg nk kena wat interview...
n ec...english communication...kami akan interview Radak adventure consultant..
kalo nk tau lebey lanjut kami akan join xtvt pe...
klik di sini ye...radak adventure xtvt.........mn tau sapa2 terasa nk join gak kan..
hui3x....x sabar nyer...

then,plant fisio...1st proposal ditegur n diminta buat yg lain..bukan direject oleh dr ok..
heehhehe...cuma nk buat yg lebey elok n bermakna ckit...yg lebey saintifik gtu...
ari ni nk anta 2nd proposal n hoping that yg ni diterima....

KH....walaupun ak mengelakkan kls di tmn bernam,tp skrg berhari2 ak kena berada di sana..
utk bengkel KH...da start jahit atas kertas ngan mesin industri yg x mesra alam langsung...
ngan mesin kayuh kaki yg sgt sportim n mesin portable yg no komen...huk3x....

RAS...join kelab ni..n terasa sgt teruja yer di situ.....sgt suka n x sbr utk buat program..
ya Allah....bg ak kekuatan n pengalaman...jauhkan dr sifat2 tercela n pentingkan diri sendiri..
n moga hari induksi yg lepas yg mmg HAVOC n HAPPENING tu mnjdi stu garisan permulaan utk ak dan rakan2 dlm berpersatuan nih...blaja bnyk mende...

BOMBA..next week ada perkhemahan....huhuhu...wait n c....nk kena praktik kan pe yg telah ku pelajari....
ikatan tali....n pertolongan cemas...kawad...n so many thing...cheerrss!!!!

apa lagi yer???

ohhh...GENETIC....nk wat striger..nk kira ?????nope...x start ag..still blur2x....oh...caiyok2x....

yg ni je kot...nnti la kemudian hari lagi ak akn update ag apa2 yg kurasa ley share kt cni...

p/s:sgt merindui kasut2...
nk demam ni.....
x lama dah nk ramadhan...skrg ni da nisfu syaaban..
kuatkan diri dan tambahkan ibadat..

=diet Rasulullah S.A.W=

assalamualaikum teman~~
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

JENIS MAKANAN

Jangan minum SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan minum SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

CARA MAKAN

JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI. (yang nie tak boleh buat kat office...;))

JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA..

(Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya...... cubalah. Tapi pengaruhnya tidak dalam jangka pendek..... Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti)

Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. Kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion +ve sedangkan dalam ikan mengandung ion -ve, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...

Sama-samalah kita mengamalkannya.......
WallahuA'lam

=discharge wrna kuning=


assalamualaikum teman~~

Discharge Warna Kuning Dan Rukhsah

musykil-musykil...

1- adakah vaginal discharge warna kuning yg keluar diakhir-akhir menstruasi tapi tak berbau spt drh haid itu masih dianggap sbg drh haid?
atau-apakah kriteria darah haid sebenarnya dan bagaimana secara pasti menentukan sudah suci dari haid jika masih ade cairan kuning but tak berbau spt drh haid diakhir-akhir waktu menstruasi?

Saya sampaikan yang harus membantu dalam soalan yang pertama. Jika ianya menepati untuk anda harapkan, semuga Allah SWT lebih mengasihi anda.
Hadis dari Aisyah RA katanya:

Ummu Habibah binti Jahsyin telah meminta fatwa dari Rasulullah SAW kemudian berkata: Aku ini perempuan yang berdarah istihadhah iaitu darah penyakit.
Maka Rasulullah SAW menjawab dengan bersabda: Sesungguhnya itu adalah darah penyakit, maka hendaklah kamu mandi kemudian solah malah kamu hendaklah mandi pada setiap waktu solah. (Muslim)

NOTA:
Darah 'kotoran' kebiasaannya mempunyai masa tertentudatang dan keringnya, jika melebihi waktu yang kebiasaannya, itulah yang dikatakan penyakit.

Jika kerana 'bau' yang merisaukan:

Hadis dari Aisyah RA katanya:

Seorang perempuan bertanya Nabi SAW: Bagaimanakah cara orang perempuan mandi dari haidnya?

Perawi Hadis berkata: Kemudian Aisyah RA menyebutkan bahawa baginda SAW mengajarkan cara mandi kepada perempuan tersebut. Di antara sabda baginda SAW: Kemudian kamu ambil kapas yang disapu (misk) iaitu bauan kasturi, lalu kamu bersucilah dengannya.
Perempuan itu berkata: Bagaimana cara bersuci dengannya?

Baginda SAW bersabda: Maha suci Allah! Kamu bersucilah dengannya dan baginda SAW pun bersembunyi.

Sufian bin Uyainah RA memberi isyarat kepada kami dengan meletakkan tangan pada wajahnya.

Perawi Hadis melanjutkan ceritanya: Aisyah RA berkata: Aku menarik perempuan itu kerana aku sudah tahu apa yang dikehendaki oleh Nabi SAW Lalu aku berkata kepada perempuan tersebut: Sapulah tempat keluar darah haidmu dengan kapas itu. (Muslim)
copy drpd http://solatjemaahjumaat.blogspot.com/2008/12/discharge-warna-kuning-dan-rukhsah.html~~~~

=family day semut api=

assalamualaikum teman~~

ohh...i miss my family at all...
tatau nk ckp cenggana nih...
time2 nih rasa sayu la plak kan..
hence skrg da pkol 2.30 pg...


kolam air panas~~~


my beloved family~~~

=lalalililulu=

assalamualaikum teman~~
bnda x elok...
jauhkan diri ak....
beware!!!nnti terjebak...
masyaallah.......u noe wat u want..
u search da rite one only
the 'ngungu' is not..
it's fun 
but it's not good~~~
going far from there...
n remove all the 'ngungu2 things'
change n change..if available..
change again!!!wahahahaha....
ok@@@@@@
kaitan nye ngan pict nih???
which one will u choose???
da lollipop wif the cover??
or the lollipop without cover n flies over there...


women and lollipop~~

=kmp yeye=

assalamualaikum teman~~


act da lama ak nk post somting psl AJKO nih...yg ak p jadi ajk orientasi matrik ku dulu....hence,my fren nk ak cite pngalaman ak kt sana....p ari ni bru tergerak hati n terlaju jari jemari ku menari utk tulis somting...p i guess x bnyk yg ak nk ckp...sbb tetiba lak ase letey nk menulis..ahhaa...[ape lol ak ni,td kata rajin ni kias2 jd malas lak].

aduhai....cite nyer bermula ak yg sgt excited org 1st smpai kt matrik n stay kt umah cg..2nd person adalah ya teng...tu pom amik ya teng tepi jalan nk kuar mkn ngan cg..selama dok ngan cg nih,kami [ak,ya teng,sai n wani] xpernah knal erti lapar..ahahaha...mkn je kami tau..mlm tu pom kuar g shoping complex bru kt arau tu,nama ape ntah beli mknn jek..x tahan nye,kami kutip cg bayar...time kasih cg...syg cg sgt...taun depan kami dtg lagi....ngeh3x...kuang asam [bab2 perabih mknn cg no.1 sejak dr dulu lagi]..

ahahaha....gelak ag..tatau nk ckp pe...ari 1st n 2nd kami agak boring la..sbb x de wat pe cuma kami bngun lewat,cg pom da g keje,kuar mkn n lepak kt pejabat mntk keje ngan kak b..nasib baik kak b x halau kami mcm ak halau ayam [shuuuhhhhhh]ahahah....

uiihhh...x larat da nk cite...tngok la pict2 yg ada nih..walaopom x bnykk...ok...kalo ada soalan jgn malu2 tnya yer..ngeee~~xley blah kan....ahakkkzzz...
njoy!!!

=btolkan niat siswa siswi=

assalamualaikum teman~~
oohhh.....hari2 yg ditunggu2 sudah tiba..hari mendaftar di kolej...hari berebut2 naik bas n hari 1st lecture of sem 3 n being of 2nd year student of UPSI.n so on...many2 thing lagi lah...sgt2 proud kot d senior??ahahhaha.....act lah....ni nk talk psl kolej je pom..kolej yg ak diami...KHAR...atau nama panjang nye Kolej Harun Aminurrashid..one of the marvellous,nice, dan jgk mewah org katakan di Malaysia ni..[ye ke???] xtau lah ak..ak dngr pom smbil garu2 kpala..ngeeee~~~


ok2...back to the topic,coz ak da ngantuk nk tdo..tp nk jgk post ni dlm blog ak nih...b4 i close my eyes...da nk start ujung mggu ni,maka bermula lah aktiviti kolej nyer...dinamakan..tut...tut...kt bwh ttuutt...
Minggu Haluan Siswa
"Ukhuwah Dijalinkan,Ikatan Dieratkan"

mcm2 aktiviti yg disediakan mula dgn ucapan atau slot bersama YDP kolej...1st pogram yg ak kira ramai gak yg join..mereka semua x lepaskan peluang ni termasuklah ak..sbb nyer nk dpt sticker kolej..since kalo sem dpn nk stay kolej,kna ada sticker...yuhuhuhuhu...niat x btol di situ....n apabila majlis berjalan berjalan...until the end..no sticker are given for us...n ramai yg resah [yg ni x termasuk ak lah] ngeee...ak wat relax jek..kos ak da ase yg mlm ni x kn ada sticker kot...n ramai yg mengeluh bila da abes mjlis nih...hmmm...i guess,ceramah lain ramai x yg akan join???xtau lah...tngok lah nnti mcm mn...we have 3 days for dis Minggu Haluan Siswa....


hmm..btol2 kan lah niat wahai warga KHAR..ak pom...kita turun jgn dok pk nk sticker je...pk nk ilmu tu bru btol...kalo x,x berkat.....kaf ba ra kaf aliff ta nun...keberkatan....same thing goes to other things yg kita nk buat..btolkan niat kita supaya apa jua ilmu yg kita dpt masa majlis,ceramah even lecture itu diberkati Allah s.w.t....

peringatan buat diri sndiri n rakan2 jga..

=hangat2 najis gajah=

assalamualaikum teman~~
ahhahaha...terok nye ayat...xmao guna ayat yg x sopan..guna yg sopan ckit...nape GAJAH????tatau..sbb ak mmg suka guna perumpamaan ngan gajah...kwn2 ak pom pnggil ak KUTU GAJAH aka ketua gajah...pdhl ak x jd ketua pom...ahaa..sume ni as ngam hilda lah...mlm ni..bersemangat utk study GENETIC...ye..genetic ye disitu...ak meng'sign out' sume yg ada except YM....mula membuka buku tebal GENETIC nih.. pastu..
 
jeng...jeng...jeng...

alamak....ada msg la plak...hp ak berbunyi..ngee~~~perlu ke nk mention kt cni???perlu2x...

nk uruskan psl DINNER ALUMNI SK LALOH..ooowwhhhh..dikejam sebegitu rupa...dgn x semena2 ak pom cepat2 msg member...tulis stu 4ward ramai..n reply pom tulis satu 4ward ramai2 ag...duhai kedit makin ciput..ciput...cyg...ang memang kedekut ka ain????[ dak aih..sejak amik KH ni je...sbb kena beli accessory mesin jahit..ngee~~~ yg mencapai RM 70 ] ak berubah menjadi kedekut...ahahahhaaha...ye ke???x lah... ain najwa x kn pernah kedekut lah....aahahhaha..[back up diri sndiri]...

lupa da..nk cite pe sbnrnya nih..ahakkzzz....tu la minum air slalu tutup mata...x tngok pom ada semut ke dlm air tu....pakai bedal jah...ooo..ingat da.."hangat2 najis gajah"...ahahaha...sbnr nya "hangat2 taik ayam"....ak ni tukar2 peribahasa ni da mcm karam singh walia...[btol ka eja nama dye]ahahha..lantak lah...ye la...act dis entry special dedication buat member2 tercayang ak yg bersama ak susah n senang spnjg di sini....

Hilda anak Emak..come from lundu,sarawak ...heee~~~


Amirah binti Shaari come from Penaga, Pulau pinang..


ehheheheheh.....ni plak kami yg aways Cool...ngeee~~walaupom tertukar TS n TU td..ahahhaa.......


ni plak gmbar mascot kami k....perlu ada ye sume ini..memandangkan tajuk entry nyer sebegini...
comel x sy???jahat x org ni???nk bunuh sy kah??
janin gajah???gajah buat abortion ka???

ya Allah,moga persahabatan kami ini dgn ikatan yg tulus iklas...kekal selamanya hendaknya..bukan sahaja di sini...malah sehingga beranak pinak..bercucu cicit...rahmatilah perjuangan kami selama kami disini n selama kami menggalas profesion perguruan yg kami muliakan ini...jauhkan kami dr sifat2 mazmumah yg boleh meruntuhkan kepercayaan each other...ak bahagia dgn mu wahai sahabatku....

p/s : syg sume shbt2 lain juga dimana jua anda berada..dimana jua kita bersua berkenalan even skjp atau lama..insyaallah..moga dirahmati Allah semuanya....

=hold my hand=

assalamualaikum teman~~
 sgt suka lagu ini...mempunyai maksud yg mendalam...bout us...frens...life n anytim la..ramai yg terkena virus lagu nasyid 'Maher Zain' nih..credit to him...ehhehe...even my dad pom like to hear his song....n one more thing..penggunaan bahasa inggeris nye pom mudah difahami...i likey it...walaopom ak ni lmbt ckit..p ok la jgk sbb now ak sgt suka kot...hehehheehehe..



I hear the flower's kinda crying loud
The breeze's sound is sad
Oh no...
Tell me when did we become
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn that blind
We don't see that we keep hurting each other no
All we do is just fight
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
Hold my hand....
Children seem like they've lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no...
How could we ignore
heartbreaking crying sounds
And we're still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it's a daily basic affair
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
No matter how far I might be
I'm always gonne be your neighbour
There's only one small planet where to be
So I'm always gonna be your neighbour
We cannot hide, we can't deny
That we're always gonna be neighbours
Your neighbour, my neighbour
We're neighbours
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

=oready here=


assalamualaikum teman~~

TG MALIM 

i'm coming.....

setelah 8 jam ++++ dlm bus...

ni depan ak tersergam indah KHAR...indah kah???

kui3x.....1-6-9 menjadi tempat keramat ku..

menghabiskan masa selama satu sem ni...

dgn INSYAALLAH aktvt yg semuanya berfaedah2x...

moga perjuangan ini dimulakan dgn stu niat yg btul...

lurus..tulus dan sebagainya...

ak berharap moga2 segala azam2 ak yg terpahat dlm hati ini

(sbb x de tulis atas pape pom)

akan direalisasikan dgn jayanya oleh diriku ini...

INSYAALLAH~~~

UPSI di hati....

mencari ILMU sepenuh hati =)

=mr Paul=

assalamualaikum teman~~


mr paul...ak x knal sgt ngan binatang cephalopod ni...secara biologi nye ak knal la ngan dye..sbb jd shbt baik dulu...time amik Biodiverct animal n protist dulu...time2 en zahid menjadi pujaan hatiku...ekekekke....xde la.... sbb suka en zahid ajar n he's really a cute lecturer i ever had...hehehhe..mengajar pom spoting abes...cayalah..

mcm mn ak knal ngan mr paul kt bwh ni...sbb world cup 2010 lah...n sbb my bio's buddies post kt fb dye...

"arghhh! bila cephalopod nk jadi cm nostradamus. =;="

 

ak pom bertanya la....knape lak??ada ke mcm tu???hairan la kan...sbb x tau pape...ak pom tnya la sikit2...tp still x paham gak...sekali masuk berita tv3 jam 8 mlm...bru la ak paham pe yg blaku skrg ni...masyaallah..lambat btol la ngko ni ain najwa...huhuhuhu....then ak pom dgn segala hormat nye men'google' search kan....paul si kurita..paul n paul...paul...world cup...then ini lah hasilnya....

kurita yg dikatakan pandai meramal...ape2 je lah kan...

n kemungkinan jgk semua ni hnya kebetulan semata2....xke kalo percaya semua ni jd kurafat???x tau la ak mcm mn..huhuhuhu...selebihnya no komen...


 mr paul sdg meramal kemenangan fifa world cup 2010....

=mujur dosa itu tidak berbau=

assalamualaikum teman~~

tika ak membelek2 majalah NUr yg dibeli umi pg td usai bersahur tertarik dgn tajuk sebuah hadis atau falsafah yg berkaitan dgn tajuk ni...."MUJUR DOSA ITU TIDAK BERBAU"..terkedu seketika dikala menatap tajuk ini. Mcm manakah???? Kalau ia berbau...bagaimana agaknya ya???dan adakah ada org yg akan mendekati kita?? Mcm manakah bau dosa itu?? x kan wangi mcm perfume kan......astaghfirullah....menyedari bahawa sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang...sentiasa memberi peluang utk kita menginsafi diri...

Namun begitu, kita harus ingat, bahawa hari pengadilan tu tetap ada... Jika di dunia.ada kala yang benar dikatakan salah, yg salah pula terlepas bebas. Tapi di akhirat kelak, yang benar tetap benar dan yang slah tetap terima hukumannya. Malah segala anggota pada tubuh badan kita x kira kaki,tangan dan sebagainya akan turut berkata2, meluahkan apa jua dosa dan pahala yg kita lakukan..Tidak akan ada sedikit pun pendustaan ketika ini. Segala anggota ini diibaratkan melaporkan segala aktiviti yg kita lakukan atau pun  juga dipanggil sbg saksi..

Di dunia ini,kita mampu menyembunyikan dosa daripada pengetahuan manusia lain...Namun mustahil menipu ALLAH dan diri sendiri..



renung2 kan dan selamat beramal...

=khas utk bakal pendidik UPSI=


assalamualaikum teman~~

Pelajar UPSI belum tentu jadi guru?

JIKA anda bercita-cita menjadi guru dan ditawarkan belajar di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), jangan cepat teruja. Ini kerana, anda belum tentu lagi menjadi guru sekalipun anda berjaya mendapat segulung ijazah dari universiti ini.
Masyarakat masih beranggapan bahawa nasib graduan ijazah pertama UPSI sama seperti graduan Institut Pendidikan Guru (IPG) iaitu mereka akan menjadi guru dan ditempatkan di sekolah-sekolah Malaysia. Anggapan ini salah. Semakin hari, UPSI semakin melupakan peranannya mendidik dan melahirkan guru Malaysia dan semakin ghairah menawarkan kursus-kursus untuk pasaran terbuka bukan guru.
UPSI meminggirkan bidang pendidikan siswazah guru secara sistematik dengan berselindung di sebalik nama perancangan penjenamaan dan penstrukturan semula fakulti. Semua kursus-kursus yang berkaitan dengan subjek mata pelajaran sekolah di kesemua lapan fakulti yang ada sebelum ini mula dipinggirkan dengan melonggokkannya di satu fakulti saja iaitu Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia.
Tindakan peminggiran ini jelas apabila pensyarah-pensyarah yang mengajar kursus-kursus Sains dan Matematik untuk bakal-bakal graduan guru sekolah dikeluarkan dari Fakulti Sains dan Teknologi serta dilonggokkan di Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia.
Alasannya, pensyarah-pensyarah ini fokus kepada subjek Sains dan Matematik yang akan diajar di sekolah-sekolah dan seharusnya dipindahkan ke fakulti berkenaan. Saki baki Fakulti Sains dan Teknologi yang tertinggal diberi penjenamaan semula dengan nama Fakulti Sains dan Matematik.
Jika berasaskan kepada sebab yang diberikan, ini bermakna Fakulti Sains dan Matematik hanya akan menawarkan kursus-kursus untuk pasaran terbuka bukan guru sahaja. Jika UPSI membuat pengkelasan berdasarkan kriteria sebegini, kesannya nanti, hanya tinggal Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia sahaja yang mendidik graduan bakal guru manakala lapan fakulti lain yang selebihnya akan menawarkan kursus-kursus untuk pasaran terbuka.
Layakkah UPSI terus memegang gelaran universiti pendidikan jika nanti hanya satu daripada sembilan fakultinya yang fokus kepada pendidikan guru? Apa akan jadi dengan tujuh fakulti lama yang tinggal dan satu fakulti baru yang telah ditubuhkan? Semuanya untuk pasaran terbuka bukan guru?
Sebenarnya, penstrukturan semula fakulti lebih kepada gimik pihak pengurusan untuk mengaburi mata masyarakat yang kononnya telah berlaku perubahan besar di UPSI. Kenyataannya, perubahan hanya kepada kedudukan bilik-bilik pensyarah akibat dipindahkan ke ‘fakulti longgok’. Mereka masih mengajar mata pelajaran yang sama kepada pelajar. Tidak ada apa-apa nilai tambah yang diperoleh daripada penstrukturan ini, selain menyusahkan pihak-pihak yang terlibat. Inilah penjenamaan semula dan penstrukturan semula fakulti yang UPSI banggakan sekarang.
UPSI kini berhasrat untuk menggadaikan warisan tradisinya mendidik guru. Sedangkan universiti-universiti lain berusaha untuk menawarkan lebih banyak kursus pendidikan tetapi UPSI sendiri mula meminggirkan bidang pendidikan guru yang menjadi darah daging UPSI sejak zaman SITC tahun 1922 lagi.
Inilah salah satu contoh masalah yang berlaku.
Barangkali UPSI berpendapat, hak untuk menawarkan sebarang kursus adalah hak UPSI. Masalah untuk menempatkan graduannya di sekolah-sekolah adalah masalah Kementerian Pelajaran. UPSI tidak perlu fikir itu semua sebab yang paling penting, UPSI boleh nampak gah menawarkan kursus-kursus yang tidak ditawarkan oleh Institut Pendidikan Guru atau mana-mana IPTA lain. Masalah penempatan guru untuk graduannya, biarlah kementerian berkenaan yang selesaikan.
Nyata sekali, UPSI tidak pernah mengkaji sedalam-dalamnya pasaran guru untuk kesemua graduannya. Semakin hari, semakin galak UPSI merancang dan menawarkan pelbagai kursus yang tidak relevan dengan keperluan kurikulum sekolah-sekolah di Malaysia. UPSI semakin lupa diri dan merasakan ia perlu sama dengan IPTA lain. Sebab itulah UPSI ingin sama-sama berlumba dengan IPTA dan IPTS lain dalam menawarkan lebih banyak kursus untuk pasaran bukan guru.
Sifat angkuh UPSI sekarang yang enggan memahami keperluan kementerian adalah punca utama masalah penempatan graduannya di sekolah-sekolah.
Untuk mengubat hati,UPSI mengatakan bahawa graduannya masih boleh menjadi pensyarah di politeknik.
Sebenarnya, peratusan graduan UPSI yang berjaya menjadi pensyarah di politeknik amatlah kecil. Jika benar peratusannya tinggi, hebahkanlah jumlah peratusannya kepada masyarakat supaya boleh menjadi kebanggaan. Masyarakat di luar sana berhak tahu kerana mereka yang akan menghabiskan banyak duit menghantar anak-anak mereka belajar di UPSI.

Kepada anda yang benar-benar bercita-cita menjadi guru, anda berhak membuat pilihan yang lebih tepat. Ketika ini, pilihan terbaik anda adalah Institut Pendidikan Guru (IPG) kerana selain mendapat bantuan elaun semasa belajar, peluang untuk ditempatkan di sekolah-sekolah juga jauh terjamin berbanding graduan UPSI. Setidak-tidaknya, anda tidak akan menganggur untuk satu tempoh yang lama sambil menanggung beban dengan hutang PTPTN. Semak semula surat tawaran anda jika ditawarkan ke UPSI dan fahamilah erti sebenar ‘kursus terbuka’jika tertulis di dalamnya. Pilihan sebenar di tangan anda.

Tanjung Malim, Perak">



 bakal2 cg cikgi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...