rezeki =)

Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh


Dan tidak satu pun makhluk bergerak ( bernyawa ) di bumi ini melainkan semuanya dijamin Allah rezekinya. Dia mengetahui tempat kediamannya dan temoat penyimpanannya. Semua (tertulis) dalam kitab yang nyata ( Lauh Mahfuz ) ( Hud : 06)pengisian bulatan gembira saya minggu ini adalah berkaitan dengan rezeki. macam mana kita nk kata kita dah dapat rezeki tu. dan itu adalah rezeki kita. ?? 

adakah duit dalam bank tu sudah menjadi rezeki kita? jawapannya adalah X. duit dalam bank tu bukan rezeki kita lagi. knape ? sedangkan yg dok dalam bank tu dlm akaun kita kan...

sbb duit tu x jadi manfaat lagi untuk diri kita. mcm mn ak kata itu adalah manfaat. contohnya duit itu digunakan untuk membeli baju. dan baju yang dibeli itu kita pakai sampai lusuh dah. see. kita dah manfaatkan baju itu. so, itu lah yang dipanggil rezeki kita. 

bila ckp pasal rezeki ni. ak pon ada cite. bila mana ak rasa x de makanan nk makan. rasa malas nk masak. tetiba housemate ajak makan. that's my rezeki. ya Allah betapa mudahnye nk dpt rezeki tu asalkan kita kena lah sentiasa bergantung pada Nya. 

pesan kpd semua. carilah rezeki kerana Allah supaya kelak kita jumpa Allah dengan muka bercahaya bulan (usrah, 2012) maaf lupa sumber dr mana. 

moq. the cat at Rumah Islam~ manja sgt kucing ni. 

ok till then. pembaca, jika ada salah silap in my explanation/ nk tmbh pape. mohon komen. krn sy juga masih blajar. bnyk lagi yg x tau. ok sekian terima kasih~ syg korang semua kerana Allah. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...