kitchen 1

Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh

minggu ni kitchen kami just blaja cutting. see kat bwh ni untuk rujukan bila dah lupa nnti. tp x sure mgkn ada yg salah. kalo sape2 tau please tegur. ye la bila dalam kitchen ni mood nk menulis info time briefing really really low. so, balik umah x de pe nk refer. try cri tenet la. dgn term2 yg x pernah ak dngr lagi. huwwaa!! BTw njoy my 1st kitchen. 


potongan Roundale 

julienne 

fine julienne 


macedoine 

brunoise ( kita pronounce kan dye brunowa)


batonnet 

paysenne 


chopped onion n garlic 

fillet ikan siakap ni

n deborning 'peha ayam'

balching carrot

shocking sayur2. lepas balching.

saute. (gambar teruk sbb ape tah)

LAST BUT NOT LEAST. da product. 

so, kesimpulannya, x de la susah sgt nk wat chicken chop ni ~ ak tngok kat google pon nk wat sos dye beli je la yg da siap cuma bancuh je. td kami x buat sos sbb cik amilin da siap2 wat guna onion yg ak chop..suka suka. and last skali 1st kitchen adalah best BUT really2 tired sbb langsung xleh duduk. x de kusi we dlm kitchen. ok till then. gud nite ~ 

p/s:credit to Hilda for the pict. 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...